UPOZNAJTE NAS

Dajemo smisao prostornim podacima

Mi smo butik firma koja vlastitim rješenjima razvija informatičke sustave i aplikacije, povećavajući vrijednost podataka kojima raspolažete.

Vjerujemo da je infrastruktura prostornih podataka jednako važna kao i naše cestovne, željezničke i energetske infrastrukture i da je tako treba tretirati. Njegujemo personalizirani pristup, stručni smo, fleksibilni i brzi.

Naši ključni klijenti su javna poduzeća, državne i lokalne samouprave te međunarodne organizacije. Sjedište nam je u Zagrebu, s poslovima diljem regije.

LISTLABS

Naša svrha

Već niz godina uspješno uspostavljamo sve IPP komponente, razvijamo GIS aplikacije u web okruženju za različite namjene, koristeći softver otvorenog koda. Implementiramo procese za automatsku obradu velikih količina prostornih podataka pomoću ETL softvera FME i programiranjem skripti.

 

Zadnjih godina listlabs širi poslovanje u smjeru nove grane geo industrije – spoj opažanja Zemlje (Earth observation) i umjetne inteligencije – kroz projektiranje i razvoj aplikacija temeljenih na satelitskim podacima i algoritmima strojnog učenja. Na najvećem europskom hackathonu 2019. godine (Copernicus hackathon u Zagrebu) djelatnici LIST-a u suradnji s organizacijom civilnog društva CROGIS osvojili su prvo mjesto s temom “Zeleni otok”, koje pronalazi prikladno zemljište na otoku Hvaru za uzgoj određene poljoprivredne kulture korištenjem Earth observation (EO) podataka i tehnikama strojnog učenja.

 

Naši najveći klijenti su nacionalna javna poduzeća i državne uprave iz nekoliko zemalja regije, kao i međunarodne organizacije (EC JRC, ICPDR). Značajan broj projekata provodimo za potrebe državnih i lokalnih kompanija i tijela uprave, u čijim je nadležnostima velika većina prostornih podataka Republike Hrvatske. U upravljanju prostornim podacima među vodećima smo u Hrvatskoj: radeći na 15ak projekata vezanih uz infrastrukturu prostornih podataka, obradli smo preko 350 tisuća kilometara površine, odradivši svaki kilometar kopna 7 puta.

Za sebe kažemo da smo mala kompanija za velike stvari. Iza sebe imamo više od 10 uspješnih projekata vezanih uz infrastrukturu prostornih podataka, iskustvo rada na projektima vrijednima preko 10 milijuna eura za Svjetsku banku, UN i Europsku komisiju, kao i ostvarenu suradnju u 6 zemalja Adria regije. S nizom klijenata ostvarili smo harmoničnu suradnju, poštujući rokove i zacrtani smjer dovršetka ugovorenih projekata. Njegujemo partnerske odnose zbog čega nam se klijenti često vraćaju. Izrazito dobro poznajemo stanje prostornih podataka u Hrvatskoj regiji, što nam daje prednost u odnosu na konkurenciju.

 

  • Prvi smo u HR implementirali INSPIRE servise
  • Doprinijeli smo izradi nacionalnog profila metapodataka i jedinog nacionalnog tematskog profila MD (za okoliš)
  • Napravili smo UP4C portal prostornog planiranja 2015 s funkcionalnostima koje se tek danas počinju implementirati na drugim portalima
  • Pokazali smo da se čitava hidrografska mreža HR može urediti s nekoliko djelatnika i pametnim procedurama automatske obrade
  • Postavili smo temelje Službenog topografsko-kartografskog sustava STOKIS-a i ENVI portala okoliša
  • Uspostavili smo modernu temeljnu tpogorafsku bazu DGU i TTB
  • Implementirali smo prvi Story Map za NP – turistički vodič
  • Podržavamo NGO tehnologijama koje su izvan njihovog budgeta – UP4C, pošumljavanje, Volonteri, ARL, ZA koje prilagođavamo običnim korisnicima
  • Osvojili smo prvi Earth Observation Hackathon
Geoprostorni podaci koriste se u svakodnevnom životu i rješenja su za mnoge od problema suvremenih društava. Stoga s ovom vrijednom imovinom trebamo postupati odgovorno i etično. Razni podaci svakodnevno se prikupljaju pa već imamo jako puno korisnih podataka koje trebamo bolje koristiti, poboljšavajući suradnju među sektorima i organizacijama. Samo tako možemo stvoriti novi ekosustav u kojemu dijelimo, ponovno koristimo i obnavljamo podatke koje imamo, kako bismo izgradili sigurnija, pametnija i održivija društva.

 

Aktivno podržavamo stvaranje hrvatske infrastrukture prostornih podataka kroz sudjelovanje u radnoj skupini za tehničke standarde NIPP-a te pružanjem usluga dionicima NIPP u implementaciji različitih komponenta IPP-a.

 

Predani smo održivom razvoju i društveno odovornom korištenju prostornih podataka. listlab je sudjelovao u 7 volonterskih projekata za zaštitu okoliša te smo otvoreni za nove projekte koji će unaprijediti kvalitetu našeg okoliša i zajednice.

ZALJUBLJENI U TEHNOLOGIJU

Ekspertiza i entuzijazam čine nas jedinstvenom tvrtkom u regiji.

listlabs ujedinjuje iskusne stručnjake za geoinformacijske sustave s mladim, visoko motiviranim developerima koji koriste najnovije tehnologije. U konzultantskim uslugama za implementaciju infrastrukture prostornih podataka i razvoj GIS aplikacija vodeći smo eksperti u regiji.
RJEŠENJA PO MJERI
Za vas radimo
Od 2012. uspješno uspostavljamo sve IPP komponente, razvijamo GIS aplikacije te implementiramo procese za automatsku obradu velikih količina prostornih podataka. Zadnjih godina listlabs širi poslovanje u smjeru nove grane geo industrije – spoj opažanja Zemlje (Earth observation) i umjetne inteligencije kroz projektiranje i razvoj aplikacija temeljenih na satelitskim podacima i algoritmima strojnog učenja.
Naši klijenti
BLOG
Naše priče