Sudjelovali smo u EU projektu kroz koji su naši djelatnici razvili edukacijsko-informativni web portal prostornog planiranja u kome su popisane karakteristike i dostupne dozvole za svaki komad zemlje na području dubrovačko neretvanske županije kako bi olakšali upravljanje, razvoj i očuvanje prirodne baštine. Ovo je ujedno i prva harmonizacija s EU projektom INSPIRE: Projekt donosi niz inovacija u GIS-u.
Klijent:
Grad Dubrovnik
Godina izrade:
2017.

Rješenje

Posjetitelji portala mogu jednostavno i brzo steći uvid u svu prostorno-plansku dokumentaciju vezanu uz lokacijsku informaciju o planiranoj namjeni i uvjetima gradnje. U izradi ovog portala korišten je PHP i Javasript framework s bibliotekom Leaflet.js te Postgres s PostGIS ekstenzijom, a sve ide preko Geoserver open source servera za razmjenu podataka.

Rezultat

Projekt je započet kao podrška lokalnom stanovništvu koje je imalo problem sa shvaćanjem opsega razvojnog projekta na Srđu, gdje se iz jedne karte iz zraka lako čitalo kako je previđeni projekt opsegom veći od cijelog Dubrovnika. Ideja iza ovog projekta je sudjelovanje građana u donošenju prostornih planova gdje se kroz online upitnike može lako iskazati sentiment lokalnog stanovništva, te kvalitetnije upravljati resursima. Ovo je jedina županija u RH s ovako naprednim rješenjem, koje se, ako bude interesa, može proširiti na područje RH.
Za posjet stranici, kliknite ovdje.