Kao što kažu pčelari, za dobru kvalitetu i količinu pčelinjih proizvoda najvažnija je pozicija košnica. Ukoliko se one stave na pogrešno mjesto, pogrešno se procijeni raznolikost biljnog pokrova, dostupnost vode ili ostali parametri, tada život pčela može biti u opasnosti, mogu proizvoditi manje ili trošiti više kako bi preživjele. Cilj ove aplikacije je podržati pčelare u odabiru strategije za održivu i profitabilnu proizvodnju pčelinjih proizvoda.
Klijent:
Europska svemirska agencija (ESA)
Godina izrade:
2023.

Rješenje

Metodologija koristi podatke promatranja Zemlje, podatke senzora i in-situ podatke za predviđanje i klasificiranje optimalnih lokacija za pčelinju hranu s točnošću više od 90%. Kreirana je web GIS aplikacija i razvijena su dva neovisna algoritma strojnog učenja (XGBoost, GNN), čiji su podaci dobiveni intervjuiranjem 12 pčelara iz Hrvatske.

Rezultat

Intellibee aplikacija nudi pristup pčelarima putem računala ili mobitela i usmjerava ih u procesu donošenja odluka te štedi vrijeme za odabir optimalne lokacije košnica obzirom na zadane parametre (npr. topografija, klimatske promjene, zemljišni pokrov, flora…). Rezultat su veća produktivnost i smanjeni rizici te mogućnost daljinskog nadzora i upravljanje pčelarskim aktivnostima.
Aplikacija se trenutno nalazi u razvojnom okruženju te će biti uskoro dostupna pčelarima.